SCAC Architectuurcafé – een echte ‘Eye-opener’

Woensdag 3 juni organiseerde het platform Sense and Care de vierde editie van SCAC- Sense & Care Architectuurcafé. Dit keer was het thema “Zintuiglijke beperkingen.” Waarbij er door Els Smith, consulent bij de Koninklijke Visio, een presentatie werd gehouden over hoe en waar er rekening mee moet worden gehouden betreft slechtzienden in de openbare omgeving. Door middel van brillen en oefeningen werd er duidelijk dat er ontzettend veel verschillende oogaandoeningen zijn en hoe moeilijk het is om simpele taken zoals het herkennen van een bal en het vangen ervan uit te voeren. Ook werd het duidelijk dat veel openbare ruimten niet geschikt zijn voor slechtzienden, en het belang van het toepassen van ribbeltegels en noppen vaak verwaarloost wordt. Aansluitend werd het afstudeer project “Op het eerste geZICHT” van Maaike Krijnen gepresenteerd. Het project omvatte een herbestemming, waarbij een hotel werd ontworpen voor blinden. Het hotel, welke ook een Hamam en chocoladebar bevat, begeleidt de blinden door middel van geluid en aanraking door het gebouw. De avond werd gesloten door middel van een gezellige borrel en live muziek van pianiste Rosalie Zoetmulder.

Derde editie van SCAC nu nog interactiever!

De derde editie van het SCAC, het Sense & Care Architectuurcafé, was opnieuw een succes. Op deze woensdag avond werd er in het café gesproken en gediscussieerd over het ontwerpen van de beleving aan de hand van maatgebieden. De avond werd ingeleid met een interactieve lezing van Maaike Krijnen waarbij zij het onderwerp maatgebieden toelichtte aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven. Tijdens deze lezing bloeide de discussie al snel op rondom de verschillende vragen en stellingen die Krijnen aan het publiek voorlegde. Na afloop van deze lezing, kon de discussie voorgezet worden onder het genot van een hapje en een drankje. Viktor en Rolf op de achtergrond, voorheen Twice as Nice, maakte de cafésfeer af met hun live jazz muziek. De avond was kortom zeer geslaagd.

SCAC heeft succesvolle Tweede editie!

Bij de tweede editie van het SCAC, het Sense & care architectuurcafé,  stond ontwerpen en atmosfeer centraal. De avond werd geopend met een lezing door filosoof Thomas Baaij, waarbij hij over de verschillende aspecten van  beleving en waarneming van atmosfeer van een omgeving vertelde. Aansluitend volgde de lezing van Carin Frijters, waar werd verteld hoe de atmosfeer toepasselijk kan zijn in de retail branche, waarin de zintuiglijke beleving steeds een belangrijkere rol speelt als middel om het koopgedrag te beïnvloeden. Jeanne Dekkers, moderator en starter van het platform, lichtte haar visie op de zintuiglijke beleving en atmosfeer in architectuur toe in een laatste lezing. Vervolgens werd er gediscussieerd aan de hand van de stellingen ‘Atmosfeer is meer afhankelijk van de aanwezigheid van mensen dan van ruimtelijke kenmerken’ en ‘Atmosfeer is te ontwerpen’. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel en live muziek van Victor en Rolf op de Achtergrond.

SCAC Maakt daverende start!

SCAC, het Sense & Care Architectuur Café is het nieuwste initiatief van het Sense and Care platform. Met deze avond willen we geïnteresseerden uit verschillende disciplines op een ontspannen manier met elkaar in discussie laten gaan over de verschillende vraagstukken die ons op dit moment bezig houden. Na een korte inleiding over het platform door Jeanne zelf is er vervolgens een zowel brede als diepgaande discussie op gang gekomen en gestuurd door moderator Helga Snel. de aanwezigheid van zowel stedenbouwers en interieurarchitecten als filosfen en antropologen gaf een veelzijdige input en een blikverruimend resultaat. Bij de borrel achteraf zijn veel nieuwe contacten en zelfs een samenwerking of twee tot stand gekomen.